Maria's dag idag

Nu drar jag ner till biblioteket för ett stycke studier.





Är lite trötter då jag envist skulle kika på Oscars-galan inatt.
Självklart slocknade jag relativt snabbt, men hann dock se ett par jädra läckra keationer på röda mattan.
Den flicka som inte blir grön av avund över alla dessa klänningar är nog inte normalt funtad..

För övrigt så har jag namnsdag idag.
Grattis alla Marior där ute.

Maria

Maria är ett kvinnonamn, och en grekisk eller latinsk form av det ursprungliga arameiska namnet Mariam, (hebreiska Mirjam, arabiska Maryam). En svensk form av namnet är Marja, och likaså smekformerna Maj (namn) Maj och Maja. Den engelska formen av namnet är Mary (kvinnonamn) Mary, den franska är Marie.

Maria är mest känd från Bibeln då hon är Jesumoder. Maria förekommer också i formen Maria Magdalena och är en av kvinnorna runt Jesus.

Den allra vanligaste betydelsen för Maria är "rebellisk" och "önskat barn". Men namnet kommer troligast från ett egyptiskt namn som kom från ordet mry "älskad" eller ordet mr "kärlek".

Fler betydelser kan vara "uppror", "rebellisk", "trotsig", "efterlängtat barn", "havets stjärna", "en pe i havet", "den vackra", "älskad av Gud", "den perfekta", "den som älskar Gud", "den helade", "stark", "stor sorg", "den välnärda" (med betydelsen "vacker"), "älskarinna", "graciös", "den upphöjda", "den charmiga" och "
den som härskar".
Betydelsen "den trotsiga" kommer av att Moses syster Miriam ställde sig på Arons sida när bröderna bråkade och blev därför bestraffad med spetälska.

Det finns 447975 kvinnor som har förnamnet Maria. Av dessa har 81849 namnet Maria som tilltalsnamn/ förstanamn. Och det finns 564 män som har förnamnet Maria varav 7 har det som tilltalsnamn/ förstanamn.

De ord som är markerade anser jag att man ska lägga lite extra fokus på.
Det där med att det finns massa pojkar där ute som heter Maria är ju lite spännande.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0